Blokada skrzyni, odcięcie pompy...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • velus
    Classic
    • 2010
    • 3

Witam Was serdecznie
    Na codzień mam sporo wspólnego ze Skodą - pracuję w salonie w Poznaniu :!:
    Tym bardziej miło jest mi powitać wszystkich poruszających się czeską marką :szeroki_usmiech
  • jaad33
    Classic
    • 2009
    • 24

Witam,

Trochę się zdziwiłem, gdy od dealera usłyszałem, że ASO nie montuje układu odcinającego pompę paliwa, bo... nie wolno im, gdyż jest to niezgodne z przepisami. No dobra, powiedzmy, że jestem w stanie to przełknąć, choć z trudem. Ale gdy dowiedziałem się, że nie jest polecany montaż blokady skrzyni, bo... są potem problemy z działaniem tej skrzyni, to zwątpiłem.
    Czy blokada może w jakikolwiek sposób wpłynąć negatywnie na pracę skrzyni (lewarka, czegokolwiek)?
    Czy rzeczywiście układ odcinający pompę paliwa, prosty jak budowa cepa, może wpłynąć na bezpieczeństwo na drodze?
    Proszę o opinie.
    A może jest jakieś ASO (Śląsk), które zamontuje odcięcie pompy legalnie i się pod nim podpisze?

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 10962
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Wiesz jak jest z ASO - nie chcą mieć problemów jak przyjdziesz potem
      i powiesz, że przy wyprzedzaniu odcięło Ci pompę i prawie bum...
      podobnie pewnie z niedzwiedziem...

Jedź do elektryka lub sam odetnij sobie zasilanie pompy
      natomiast na montaż niedźwiedzia do jakiegoś warszatatu

będzie taniej, szybciej i przyjemniej niż w obsr..... ASO
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• endryu
        RS
        • 2006
        • 3773
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez jaad33
        Ale gdy dowiedziałem się, że nie jest polecany montaż blokady skrzyni, bo... są potem problemy z działaniem tej skrzyni, to zwątpiłem.
        takich rzeczy nie montuje się w stodole u kowala (nie obrażając prawdziwych kowali-bo to są spece).
        O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
        O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
        =================================================

Komentarz

• daniel.krech
          Drive
          • 2009
          • 88

no witam,kolego blokady skrzyni biegow mialem w poprzednim aucie 4lata bez zadnego zarzutu,nic nie chaczylo nic nie przerzeszkadzalo,to byla z wyjmowanym bolcem,teraz w swojej fl mam ja drugi miesiac bezbolcowa i rowniez nie widze rzadnej roznicy w pracy lewarka zmiany biegow,wiec ja jestem na TAK,pozdro ps,w aso nic nie mowili ze bedzie to jakos przeszkadzac czy utrudniac zmiane biegow.

Komentarz

• consul
            Classic
            • 2009
            • 33

No pierwsze słyszę, żeby blokada biegów przeskadzała w dzialaniu skrzyni. Blokada, nie blokuje skrzyni, tylko lewarek zmiany biegów. A skrzyni nawet nie dotyka. Ja stosuję blokadę niedźwiedzia w czwartym aucie. Miałem i bolcowe i bezbolcowe. Nigdy nie było jakichkolwiek problemów przy zmianie biegów. Chociaż, nie sorry. Bym skłamał. Jak zapomnisz odblokować, to po wycofaniu nie mozna włączyć jedynki :lol:
            A tak powaznie. Jesli chcesz zamontowac taką blokadę, to udaj się do firmy ktora się na tym zna. Bo jak diler opowiada takie pierdoły, to może znaczyć, że nie za bardzo ma pojęcie o blokadzie i jej montażu, a wtedy faktycznie moga się pojawić się problemy.

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14885
              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez daniel.krech
              no witam,kolego blokady skrzyni biegow mialem w poprzednim aucie 4lata bez zadnego zarzutu
              Zamieszczone przez consul
              No pierwsze słyszę, żeby blokada biegów przeskadzała w dzialaniu skrzyni. Blokada, nie blokuje skrzyni, tylko lewarek zmiany biegów. A skrzyni nawet nie dotyka. Ja stosuję blokadę niedźwiedzia w czwartym aucie. Miałem i bolcowe i bezbolcowe. Nigdy nie było jakichkolwiek problemów przy zmianie biegów. Chociaż, nie sorry. Bym skłamał. Jak zapomnisz odblokować, to po wycofaniu nie mozna włączyć jedynki :lol:
              ja myślę dokładnie tak samo. też w czwartym autku mam (pierwszy był słynny Multilock w poldku, potem Niedźwiedźlocki w Nexii, Lanosie i Octavce). Chociaź wg jednych to skuteczne zabezpieczenia, a wg. innych tylko ściema, zawsze zapinam - nic mnie to nie kosztuje. A uważam,że jeśli obok siebie będą stały dwie octavki:
              - jedna z blokadą
              - druga bez
              to odjedzie ta druga.
              Nawet jeśli to ma działać na gówniarzy, a nie na speców (bo chyba tak jest istotnie), to niech przynajmniej amatorzy biorą inne autko - nie moje. Profesjonaliści i tak wezmą to, co chcą. Jak nie rozbroją zabezpieczenia, to "poproszą o kluczyki i uruchomienie autka" właściciela, który właśnie zasiada za fajerką

Zamieszczone przez jaad33
              Ale gdy dowiedziałem się, że nie jest polecany montaż blokady skrzyni, bo... są potem problemy z działaniem tej skrzyni, to zwątpiłem.
              a co to za ASO - Autoryzowany Serwis Olewający?
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• jaad33
                Classic
                • 2009
                • 24

Dzięki za komentarze, popytam w innych serwisach, z ciekawości co powiedzą.

Komentarz

• krzys301
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 244
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

blokady skrzyni biegow nie chca montowac w octavi I z silnikiem 1.6 ze wzgledu na dupowata tam skrzynie( a raczej jej sterowanie). Zawsze pierwszym pytaniem gdy zglaszlem ciezko wchodzące biegi( standart 1 i 2) , bylo , czy mam blokade skrzyni biegow, pewnie mialo to sluzyc jako pretekst do wskazania przyczyny. W 1.8 T mam blokade skrzyni( inne sterowanie skrzynia biegow) i wszystko dziala jak nalezy.

Komentarz

• WojtekSz
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 159

Zamieszczone przez krzys301
                    blokady skrzyni biegow nie chca montowac w octavi I z silnikiem 1.6 ze wzgledu na dupowata tam skrzynie( a raczej jej sterowanie). Zawsze pierwszym pytaniem gdy zglaszlem ciezko wchodzące biegi( standart 1 i 2) , bylo , czy mam blokade skrzyni biegow, pewnie mialo to sluzyc jako pretekst do wskazania przyczyny. W 1.8 T mam blokade skrzyni( inne sterowanie skrzynia biegow) i wszystko dziala jak nalezy.
                    Hmm...
                    Ja miałem blokadę skrzyni w O1 1.6
                    Zero problemów :!:
                    Na dodatek była montowana w ASO i nikt mi tam nie marudził ani nie odradzał :!:

pozdr
                    SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

Pracuję...